poniedziałek, 6 października 2014

śmierć najlepszej aktorki mojego dzieciństwa

Pamiętacie ,,Złotopolskich"?
Dzisiaj wam opowiem o znanej i lubianej prze zemnie aktorce która dziś pożegnała się z życiem:(
Anna Przybylska ur. 26 grudnia 1978 w Gdyni, zm. 5 października 2014  polska aktorka oraz fotomodelka.Absolwentka IX LO w Gdyni. Zadebiutowała w kinie w 1997 rolą „Suczki” w filmie Ciemna strona Wenus. W telewizji natomiast zadebiutowała w 1998 rolą Marylki w serialu TVP2 Złotopolscy. Właśnie ta rola przyniosła jej popularność. W 2001 zagrała również w filmie Bogusława Lindy Sezon na leszcza, w którym wcieliła się w rolę „Laski”. Uważała za perełkę swoją niewielką rolę w filmie Lekcje pana Kuki, gdzie zagrała prezent urodzinowy dla głównego bohatera.

Brała udział w wielu kampaniach reklamowych. W latach 2004-2013 aktorka była ambasadorką kosmetyków marki Astor w Polsce.
W listopadzie 2000 i w czerwcu 2002 wystąpiła w sesjach zdjęciowych dla magazynu „Playboy”. W maju 2013 została Kobietą Dekady „Glamour”.
Była zamężna z tenisistą Dominikiem Zygrą, z którym rozwiodła się w 2001 r. Następnie była w związku z piłkarzem Jarosławem Bieniukiem, z którym miała córkę Oliwię oraz dwóch synów Szymona i Jana.
Pod koniec lipca 2013 przeszła operację usunięcia guza trzustki w gdańskiej klinice. Aktorka leczyła się także w Szwajcarii. Zmarła 5 października 2014.W dniu dzisiejszym po ciężkiej chorobie zmarła Anna Przybylska znana aktorka filmowa i serialowa. Osierociła trójkę dzieci.
Grała w różnych filmach ja najbardziej pamiętam ją z filmu ,,Złotopolscy"  w którym grała cudowną Marylkę Bakę.

Filmografia
Filmy fabularne
1997: Ciemna strona Wenus – jako Suczka
1999: Gwiazdka w Złotopolicach – jako Marylka
2000: Sezon na leszcza – jako „Laska”
2001: Licencja na zaliczanie – jako koleżanka
2002: Dzień świra – jako policjantka, sąsiadka z góry
2002: Kariera Nikosia Dyzmy – jako Jadzia, żona ministra Jaszuńskiego
2002: Rób swoje, ryzyko jest twoje – jako Gryzelda „Beata”, miłość Lutka
2002: Superprodukcja – jako Donata Fiok, kobieta Koniecpolskiego
2003: Królowa chmur – jako Kasia
2004: Rh+ – jako Marta
2007: Dlaczego nie! – jako pani Ania
2007: Lekcje pana Kuki – jako Ala
2007: Ryś – jako Jola, pracownica banku
2008: Kierowca – jako Julia
2008: Złoty środek – jako Mirka vel Mirek Brzeski
2009: Funio, Szefunio i reszta... czyli dzieciaki ratują świat – jako agentka Adama
2011: Warsaw dark – jako Ojka
2012: Bokser – Ewa, żona Przemka
2012: Sęp – jako Natasza McCormack
2013: Bilet na Księżyc – jako striptizerka Roksana

Seriale telewizyjne
1998–2010: Złotopolscy – jako sierżant Marylka Baka-Gabriel, żona Tomka
1999: Lot 001 – jako Julia
2001: Lokatorzy – jako Ania, siostra Krysi (odc. 38)
2003–2011: Daleko od noszy – jako doktor Karina
2005: Solidarność, Solidarność... – jako sekretarka prezesa (cz. 10)
2007: Kryminalni – jako Edyta Kielis (odc. 85)
2007: Niania – jako Mariola Żarnecka (odc. 65)
2009: Synowie – jako Zuzia, siostrzenica Romana
2009: 39 i pół – jako piosenkarka Lodzia (odc. 33, 37 i 38)
2010: Klub szalonych dziewic – jako Karolina Słomka
2012: Lekarze – jako Anita Czajka (odc. 7)
2013: Komisarz Alex – jako Daria Wolańska (odc. 27)

Teledyski
2011: Astropunk sopockiej grupy Blenders jako przywódczyni armii modelek.

Dubbing
Filmy fabularne
2009: Załoga G – jako Juarez
Gry wideo
2004: Gorky 02: Aurora Watching – jako Tatiana Gargow
2005: Playboy: The Mansion – jako Jenny

Udział w reklamie
2014: Reklama sieci komórkowej Play
2013: Reklama produktu na włosy, skórę i paznokcie
2013: Reklama farby do włosów Garnier Color Naturals Creme
2013: Reklama CCC
2012-2013: Kampania reklamowa internetowego klubu zakupowego Limango.pl.
2005-2013: Ambasadorka kosmetyków Astor (Coty Polska)
2013: Reklama płatków Nestlé
2011: Kampania – prowadzona pod hasłem „Warto doceniać to, co dobre. Warto jeść kurczaka!”
2009: Kampania społeczna „Kocham. Nie biję”
2008: Kampania Veroni Minaral Fit
Nagrody
2005: statuetka Melonika na Festiwalu Dobrego Humoru dla najlepszej aktorki komediowej za rolę w serialu Złotopolscy.
2005: statuetka Melonika na Festiwalu Dobrego Humoru dla najlepszej aktorki komediowej za rolę w serialu Daleko od noszy.

Powiem szczerze że,jestem zdruzgotana,uwielbiałam Annę Przybylską gdyż była bardzo dobrą aktorką i zawsze lubiłam  oglądać z nią filmy,
 a jej śmierć bardzo mnie poruszyła dlatego dodałam post na bloga.
"Anna Przybylska była cudownym człowiekiem"


Trzeba przyznać, że Ania była jedną z najbardziej lubianych polskich aktorek, docenianą nie tylko za urodę i talent aktorski. W wywiadach często podkreślała, jak ważne jest dla niej życie rodzinne i jak wielką radość daje jej bycie matką. W lutym 2014 roku otrzymała nagrodę "Viva! Najpiękniejsi".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyjemna lektura na wakacyjne dni :)

Książka dotyka trudnego tematu, o czym dowiadujemy się dopiero w trakcie lektury. Piotr ma koszmary senne, wspomina zdarzenia, jakie miały ...